E-ticaret sitelerinin Affiliate Marketing’den kaçışı yok!
(15 Kasım 2011 Marketing Türkiye Dergisi Röportajı)

eticaret zirve

“E-ticaret siteleri şu anda Türkiye’de yeni bir kavram olan ‘Affiliate’ konusu üzerine yeterince düşünmüyor olabilirler. Fakat biz onlar için düşünüyoruz. Onlara Performans Bazlı Pazarlama konusunda en iyisini sunmak için çok çaba harcıyoruz. Bu sistemi Türkiye’de hak ettiği konuma getirmek ve E-ticaret sitelerinin satışlarını ve sitelerinin kayıtlı kullanıcılarını artırmak için uğraşıyoruz. Bir yandan da birçok yayıncıya reklamverenlerimiz sayesinde ek gelir kaynağı oluşturmuş oluyoruz” diyor Adtriplex Genel Müdürleri ve sundukları hizmetleri bakın nasıl anlatıyorlar...

Son yıllarda, giderek artan internet kullanımı sebebiyle inanılmaz bir ivmeyle büyüyen E-ticaret siteleri, kendilerini büyük bir rekabet içerisinde buldu. Bu noktada Adtriplex sunduğu hizmet ile E-ticaret sitelerine, rakiplerinden ayrılmak konusunda alternatif bir kanal sunuyor. “Yayıncılarımız sayesinde E-ticaret sitelerine potansiyel müşterilerin, ürün satın almak veya kayıt olmak için yönlendirilmesini sağlıyoruz. İşte biz bu sisteme performans bazlı pazarlama diyoruz ki reklamverenler sadece gerçekleşen sonuçlar için reklam parasını ödüyor” diyen Adtriplex Genel Müdürleri ile Affiliate Marketing ve Adtriplex’i konuşuyoruz.

Müşterilerinize nasıl hizmet sunuyorsunuz?

Artık şirketlerin web sitelerini sadece online mecrada yer almak için değil ayrı bir satış kanalı olarak düşünmeleri gerekmektedir. Bizler bu şekilde olan veya en azından bu şekilde düşünmeye başlamış şirketler için hizmet sunuyoruz. İnternet reklamcılığında sistem şu ana kadar, daha çok CPM (gösterim) ve CPC (tıklama) bazlı devam etti. Artık buna alternatif olarak Affiliate Marketing (CPA ve CPL) uygulanıyor. Performans bazlı bu sistem yurtdışında bundan 10 sene öncesine kadar uygulanan bir sistem fakat Türkiye için yeni bir sistem. Örnek verecek olursak, Affiliate Amerika’da 4 milyar dolar seviyelerine ulaşmış bir sektör, gerçekten ciddiyetle uygulanan ve çok olumlu sonuçlar alınan bir pazarlama yöntemi. Ebay, Amazon gibi dünyaca ünlü E-ticaret siteleri yıllardan beri bu sistemden yararlanıyor. Hatta Amazon satışlarının yüzde 20’sini Affiliate marketing üzerinden gerçekleştiriyor. Türkiye’deki E-ticaret sitelerinin de artık bu sistemden faydalanmamak için hiçbir nedenleri yok. Adtriplex olarak bu noktada online reklam verenlere alternatif çözümler sunuyoruz. Online pazarlama alanındaki çözümümüz direkt olarak satışlara yansıyor ve potansiyel müşterilerin internet sitesine yönlendirilmesini sağlıyor. Aynı zamanda markalaşma çalışmalarına yardımcı oluyor. Peki, bu nasıl gerçekleşiyor? Sistem aslında basit bir mantık üzerine kurulu. Yayıncılarımız reklamları ücretsiz bir şekilde kendi internet sitelerinde yayınlıyor. Böylece reklamını yaptıkları E-ticaret sitesine potansiyel müşterileri yönlendiriyor. Potansiyel müşteriler reklamverenin sitesinden alışveriş yaparsa ya da başvuru formu doldurursa önceden belirlemiş olduğu komisyon tutarını yayıncımıza ödüyorlar. Böylece E-ticaret siteleri etkili reklam yapmış oluyor. Aynı zamanda yayıncılarımız sitelerinden normalde kazanabileceklerinden daha fazla gelir elde edebiliyorlar. Reklamverenin yapması gerekenler kolay, yayıncılara vereceği komisyon oranını belirlemek ve sonrasında kendisine başvuran yayıncıları seçmek.

Adtriplex kimlere hizmet veriyor?

Online mecrada satış gerçekleştiren veya internetten başvuru seçeneği olan şirketler için hedef kitleye yönelik en ideal çözümü sunuyoruz. Çünkü direkt olarak potansiyel müşteriye seslenecek yayıncılarla çalışıyoruz ve yüksek dönüşüm oranları sayesinde satışlarınızı artıyoruz. Adtriplex’in izleme teknolojisi kullanılarak sitelerine hangi yayıncıdan kaç müşteri geldi ve kaç satış gerçekleştirildi gerçek zamanlı olarak sistemde görülebiliyor. Reklamverenler yaptıkları reklam yatırımlarının geri dönüşünü verimli bir şekilde almak istiyorlar performans bazlı pazarlamada bunu en iyi şekilde sunuyor. Bunun yanında bizimle çalışmak isteyen reklamverenlerin bazı koşulları sağlamış olması gerekiyor. Bunlar arasında en önemlisi reklamverenlerin online olarak satış yapıyor olması ve B2C olarak hizmet veriyor olması gerekmektedir. Çünkü Affiliate tamamen online sistem üzerinden işleyen bir sistemdir.

Markalar, neden Affiliate sistemine reklam vermeliler?

Affiliate marketing ölçümlenebilir olduğu için harcayacağın reklam bütçesi ile getirisini karşılaştırabiliyorsun. Performans bazlı pazarlama denmesinin sebebi de bu. Reklam yatırımınızı reklamlarınız yapılıp ürünleriniz satıldıktan sonra yaparsın. Geniş yayıncı ağımızı kullanarak hedef kitlenize özel reklamlar yayınlarsın. Sistemimizin şeffaflığı sayesinde hangi yayıncıdan ne kadar satış geldi tüm bunları canlı olarak sistemimiz içerisinde görebilirsiniz. Affiliate marketing bu nedenlerden dolayı satış odaklı bir pazarlama stratejisi.

Bunların dışında müşterilerinize sunduğunuz avantajlar neler?

Markalaşmış ve kurumsallaşmış şirketler online satış kanalının gücünü fark etmeye başladılar. Bu yüzden Türkiye’nin Affiliate için hazır olduğunu düşündük ve 10- 12 senelik yurtdışı tecrübemizi Türkiye pazarında değerlendirmeye karar verdik. Hem reklamveren hem de yayıncılarımız açısından Türkiye’nin görmemiş olduğu yenilikleri bu piyasaya getireceğiz.

Reklam için hangi kanalları kullanıyorsunuz? Ne tür yayıncılarla çalışıyorsunuz?

Sistemimizdeki yayıncılarımız sayesinde internet üzerinde birçok farklı sitede reklamlarınız yayınlanıyor ve geri dönüşümü anında almaya başlıyorsunuz. Sosyal ağlar, forumlar, kupon ve cashback siteleri, Google ve diğer arama motoru pazarlaması, ürünler veya sektörünüzle ilgili blog’larda, fiyat karşılaştırma siteleri ve alışveriş portallarında ve diğer web sitelerinde. Tüm bu mecralardaki potansiyel müşterilerinize yayıncılarımız sayesinde sesleniyoruz ve satışlarınızı arttırıyoruz.